Waarom e-archivering voor uw bedrijf belangrijk is

15 juni 2021

De coronacrisis drukte ons met de neus op de feiten: dankzij de digitalisering kon de bedrijfswereld razendsnel overschakelen op telewerk en zijn activiteiten zo optimaal mogelijk verderzetten.

Werken op afstand vereist echter ook dat de digitale kanalen of elektronische alternatieven dezelfde rechtszekerheid bieden als de papieren workflow en documenten. En dat kan, dankzij wat we noemen de ‘gekwalificeerde vertrouwensdiensten’.

Neem het voorbeeld van de personeelswerving. Vandaag kunnen werkgevers en werknemers een elektronische arbeidsovereenkomst sluiten. Op voorwaarde dat de verzending en archivering van bepaalde documenten elektronisch verloopt en de werknemer altijd toegang heeft tot de gearchiveerde documenten. Om de authenticiteit en integriteit van die elektronisch verstuurde documenten en de elektronische arbeidsovereenkomst te verzekeren, moeten ze worden gearchiveerd bij een ‘gekwalificeerde’ elektronische archiveringsdienst.

De ‘gekwalificeerde’ status van de elektronische archieven en bijbehorende systemen vormde dus de missing link om de elektronische arbeidsovereenkomst in de praktijk om te zetten.

  • Maar wat is een ‘gekwalificeerde vertrouwensdienst’?

  • Welke vooruitgang wordt er geboekt op het vlak van certificering van elektronische archivering?

  • In welke juridische context gebeurt die vooruitgang?

  • Wat zijn de gevolgen voor de ondernemingen?

Het zijn maar enkele van de vele vragen waarop de experts zullen antwoorden.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.