VBO-REFLECT: Ander model sociale zekerheid 2030?

In ons land was het ontwerp van overeenkomst tot sociale solidariteit van 1944 een mijlpaal. Dat is 75 jaar geleden. Zo’n verjaardag is het momentum om ons huidige model van sociale zekerheid tegen het licht te houden. Is de tijd niet rijp voor renovatie, voor een ander model? De wereld vandaag is niet meer wat ze driekwart eeuw terug was.

Sociale zekerheid vormt een fundament van onze Westerse beschaving en wordt door de ondernemingen als dusdanig gekoesterd. Sociale zekerheid zorgt voor maatschappelijke cohesie, sociale rust en draagt bij tot een omgeving waarin ondernemingen kunnen gedijen. Sociale zekerheid ondersteunt de koopkracht van mensen die getroffen worden door een sociaal risico. En in tijden van crisis werkt het als een belangrijke stabilisator. 

Met meer dan 51 miljard aan sociale bijdragen dragen onze ondernemingen stevig bij aan de sociale zekerheid. Als belangrijkste financier zijn ze via het VBO ook rechtstreeks betrokken bij het beheer ervan. Met de nieuwe wet op de financiering van de sociale zekerheid van 2017 voerde de overheid een aantal factoren in die ook de sociale partners voor hun verantwoordelijkheid stellen. Reden te meer om als stem van meer dan 50.000 ondernemingen onze visie scherp te stellen. En een ander model op tafel te leggen. Hoe wij die evolutie zien, leest u in deze REFLECT.

Hierna vind u de links naar de verschillende artikels van deze nieuwe VBO-REFLECT:

Analyse. Het aanbod – Solidariteit vs. verzekering. Waar ligt het evenwicht?
Analyse. De investering – Duur is geen synoniem van performant
Analyse. In Europa – Sociale zekerheid in Europees perspectief
Pijler 1. Duurzaam – Heeft onze sociale zekerheid nog een toekomst?
Pijler 2. Performant – Voor wat, hoort wat
Pijler 3. Eigentijds – Naar eigentijdse vormen van sociale zekerheid
Pijler 4. Eenvoudig – Eenvoud versterkt draagvlak en efficiëntie
REFLECT Sociale zekerheid – Interview met Michèle Sioen, CEO Sioen Industries

Of lees het complete magazine REFLECT

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.