Nieuwe VBO-REFLECT: ‘Steun vrijhandel, kies voor groei’

Weet u dat 85% van het Belgische bbp direct gelinkt is aan onze export? Anders gezegd, handel met Europa en de rest van de wereld is deel van het DNA van onze economie en van het gros van onze bedrijven. En toch stellen we vast dat de vrijhandel momenteel onder druk staat. In de nieuwe editie van VBO-REFLECT zoomen we in op de zin en onzin daarvan. Zonder naïef te zijn en rekening houdend met de eigentijdse en toekomstige uitdagingen. Ook voor uw bedrijf.

Commissievoorzitter Juncker stipte het onlangs nog aan in zijn State of the Union: elk extra miljard aan export levert 14.000 bijkomende banen op in Europa. Bovendien zal in de komende decennia 90% van de wereldwijde groei buiten de EU worden gerealiseerd. Het wordt dus cruciaal om de toegang tot die markten te vergemakkelijken voor onze goederen en diensten. 

Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het kan zeker geen kwaad om het te blijven benadrukken. We stellen immers vast dat de vrijhandel momenteel op twee fronten onder druk staat. Eerst en vooral door neo-protectionistische tendensen en handelspraktijken die de gezonde internationale concurrentie verstoren. Daarnaast stelt een deel van het maatschappelijk middenveld, en zelfs van de politiek, het EU-handelsbeleid in vraag. 

Back to basics!

Ja, want internationale handel is van levensbelang voor de ontwikkeling en het goed functioneren van de moderne economie. Ja, want heel veel kleine en grote Belgische ondernemingen zijn actief in de ‘global supply chains’. Ja, want een klein land als het onze profiteert van de schaaleffecten van de handelsakkoorden die de EU sluit in naam van al haar lidstaten. Ja, want internationaal ondernemen biedt tal van opportuniteiten. Ja, want handel is een hefboom voor duurzame ontwikkeling.

Op basis van feiten en cijfers maken we bedrijfsleiders vertrouwder met de voordelen en de instrumenten van de internationale handel. En ontkrachten we de mythes die de ronde doen over de effecten van vrijhandelsakkoorden. Ten slotte biedt REFLECT een unieke inkijk in de visies en praktijkervaring van verschillende ondernemingen, ‘decision makers’ en experts.

> Klik hier om de nieuwe editie VBO-REFLECTSteun vrijhandel, kies voor groei’ online te lezen

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.