REFLECT VBO FEB – DE KRACHT VAN CO-ONDERNEMEN TUSSEN KLEIN EN GROOT

6 mei 2021 – Lees er de uitspraken van beleidsmakers, onderzoekers en opiniemakers van de voorbije jaren op na en je denkt dat we bedrijven moeten opdelen in twee aparte groepen: ‘goede’ kleine bedrijven en ‘slechte’ grote ondernemingen (GO’s). Kmo’s worden geassocieerd met creatief ondernemerschap dicht bij de lokale samenleving en de klant, terwijl GO’s verweten wordt dat ze klantonvriendelijk en afstandelijk zijn, dat ze misbruik maken van machtsposities en ander minder fraais. 

Niets is natuurlijk minder waar. Zo bestaat er volgens de studie in deze REFLECT geen tegenstelling tussen groot en klein. Integendeel, er heerst een grote mate van verwevenheid en complementariteit. Grote en kleine bedrijven hebben elkaar hard nodig! Maar liefst 93% van de door ons bevraagde bedrijven noemt de relatie met ondernemingen met een andere schaalgrootte ‘noodzakelijk’ (46%), ‘essentieel’ (41%) tot zelfs ‘van vitaal belang’ (6%) voor hun voortbestaan. Veel grote bedrijven (zoals blijkt uit het dubbelinterview D’Ieteren Group vs. La Confiance) omringen zich doelbewust met een vloot kleine wendbare bedrijfjes die innovaties ontwikkelen en testen.

Dat is ook logisch. Grote bedrijven zijn immers vaak diegene die er het best in slagen om hun producten in het buitenland en op internationale fora te vermarkten. Zo vormen ze een sterke welvaartsmotor voor ons land. Welvaartscreatie waarvan de kmo’s niet alleen kunnen meegenieten (40% van hun omzet is handel met GO’s), maar waaraan ze ook actief bijdragen dankzij hun handelsrelaties met grotere bedrijven.

Kortom, grote en kleine bedrijven hebben elkaar nodig en versterken elkaar. Dit nieuwe REFLECT-nummer brengt het Belgische ondernemerslandschap in kaart, maar bevat ook een cijfermatig onderbouwde denkoefening over de relatie tussen grote en kleine ondernemingen, over hun verschillen en hun complementariteit. We stellen u bovendien enkele best practices en aanbevelingen voor. En ten slotte: is er dan nooit sprake van spanning tussen de verschillende actoren? Natuurlijk wel! In deze REFLECT leert u over wat er mis kan gaan, maar vooral over hoe u problemen kunt aanpakken.

> VBO REFLECT De kracht van co-ondernemen – België, kmo-land?
> VBO REFLECT De kracht van co-ondernemen – Relatie tussen klein en groot, bron van toegevoegde waarde
> VBO REFLECT De kracht van co-ondernemen – Kmo vs. groot: zes belangrijke verschillen
> VBO REFLECT De kracht van co-ondernemen – Delicate maar nuttige evenwichtsoefening
> VBO REFLECT De kracht van co-ondernemen – Hoe een relatie tussen klein en groot opstarten en beheren?
> VBO REFLECT De kracht van co-ondernemen – CEO dubbelinterview d’Ieteren group ≥ La Confiance
> VBO REFLECT De kracht van co-ondernemen – Juridische conflicten vermijden

Lees ook in deze REFLECT:

Wie een cyberaanval verzwijgt, wordt als het ware medeplichtig
Jan Kerkhofs & Philippe Van Linthout. Twee gerechtelijke experten die dag in dag uit de cybermisdaad bestrijden, geven een inkijk in het businessmodel van de criminelen. <lees meer>

Dreigt de internationale fiscale kakofonie?
“Ja”, antwoordt Isabel Verlinden, belastingexperte bij PwC, onomwonden. Na 100 jaar zijn de internationale belastingregels dringend aan herziening toe. <lees meer>

> Lees hier het complete magazine

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.