Janssen Pharmaceutica en De Neef Chemicals kapen hoofdprijs weg op de Belgian Business Awards for the Environment 2017-2018

Om de twee jaar organiseert het VBO de Belgian Business Awards for the Environment (BBAE). De awards belonen kleine en grote ondernemingen die bijdragen aan duurzame ontwikkeling en erin slagen om economische activiteiten en zorg voor het milieu op een innoverende, intelligente manier te combineren. Dit jaar ging de hoofdprijs naar de samenwerking tussen Janssen Pharmaceutica en De Neef Chemicals.

Over de samenwerkingen van Janssen Pharmaceutica, met De Neef Chemicals enerzijds en InOpSys anderzijds, was onze jury het unaniem eens. Dat bevestigt dat onze chemische sector koploper is op het gebied van innovatie en een belangrijke rol speelt bij de creatie van een circulaire economie. Dankzij de twee projecten (‘Plant on a truck’ en ‘Circular Economy Project’) kunnen materiaalstromen die voorheen als afval werden beschouwd, omgezet worden in nieuwe grondstoffen. De projecten illustreren het grote potentieel van industriële symbiose en recyclage met hoge toegevoegde waarde.

 

De tweede prijs ging naar Nnof. Nnof geeft gebruikt bureaumateriaal een tweede leven. De onderneming biedt moderne kantoorinrichting aan door het bestaand kantoormeubilair als grondstof te gebruiken. De winst voor het milieu kan tellen: 70% minder afval en ook minder CO2-uitstoot.

Op een gedeelde derde plaats: Baltimore Aircoil International en Sioen Industries. Sioen stelt twee innovaties voor. De eerste is GreenTecStyle™, een licht en flexibel groeisubstraat voor eeuwig bloeiende planten voor groene muren binnen of buiten. De tweede innovatie is AlgaeTex®. Die stoffen worden gebruikt als geavanceerde groeisubstraten voor het kweken van algen. Ze verhogen het rendement van de aquacultuur van algen, die op hun beurt gebruikt worden in een reeks duurzame toepassingen. 

Baltimore Aircoil Company is gespecialiseerd in koelingsapparatuur voor industriële en voedingsmiddeleninstallaties. De onderneming ontwikkelde Nexus™, een nieuw product op basis van innoverende warmtewisselaartechnologie. Het nieuwe, kleinere toestel verbruikt 30% minder water en is 30% energiezuiniger, wat concreet bijdraagt tot het verminderen van zowel de kosten als de CO2-uitstoot van de industrie.

Infrabel kreeg de speciale prijs voor biodiversiteit voor zijn site in Ronet. De “Young Talent”-prijs ging naar de start-up For Good.

 

Minister van Economie Kris Peeters: “Ik wil de winnaars van de Belgian Business Awards for the Environment van harte feliciteren. Stuk voor stuk hebben ze oplossingen gevonden die hun bedrijven beter doen draaien én die het duurzaam beheer van onze planeet versterken. Dit zijn bedrijven die inspireren, ze effenen het pad voor vele anderen. De federale regering blijft dit soort initiatieven en dit soort innovatie stimuleren. Via de oprichting van een Kenniscentrum Duurzame Economie willen we antwoorden bieden op vragen van bedrijven die de transitie naar een duurzamer productieproces willen zetten.”

Minister van Energie Marie-Christine Marghem: “Wie vandaag kiest voor een duurzame onderneming, zorgt voor de toekomst. De toekomst van onze kinderen én van onze ondernemingen. Ik vraag u dan ook om deze uitdaging aan te gaan. Morgen maakt u het échte verschil.”

Pieter Timmermans, CEO van het VBO: “Ik vind het fantastisch dat het VBO ondernemingen beloont die het goede voorbeeld geven en de weg tonen die we moeten inslaan voor een duurzamere wereld. In een wereld van continue veranderingen moeten Belgische ondernemingen voortrekkers zijn op het vlak van duurzame ontwikkeling. De deelnemers van deze awards zijn alvast mooie ambassadeurs voor duurzaamheid.

De informatie en filmpjes van alle genomineerden en laureaten vindt u hier.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.