De genomineerden van editie 2017-2018 zijn:

 • Baltimore Aircoil International
  Nexus- Hybrid Evaporative Closed Circuit Cooling Tower
  www.baltimoreaircoil.eu

  Baltimore Aircoil Company is gespecialiseerd in koelingsapparatuur voor industriële en voedingsmiddeleninstallaties. De onderneming ontwikkelde NexusTM, een nieuw product op basis van innoverende warmtewisselaartechnologie. Het nieuwe, kleinere toestel verbruikt 30% minder water en is 30% energiezuiniger, wat concreet bijdraagt tot het verminderen van zowel de kosten als de CO2-uitstoot van de industrie.
  > Bekijk de video

 • Befimmo
  A prediction model to integrate the environmental impact in the strategic decision-making process

  www.befimmo.be

  Befimmo is een vastgoedoperator gespecialiseerd in kantoorgebouwen, vergadercentra en coworkingruimtes. Befimmo besloot om nieuwe langetermijnmilieudoelstellingen te definiëren. De methode vergelijkt wereldwijde wetenschappelijke verwachtingen (Science Based Targets Initiative) met een voorspellend model gebaseerd op de historische CO2-uitstoot en verwachte economische scenario’s. De methode werd intern ontwikkeld en gevalideerd door een externe consultant en wordt nu gebruikt om milieu-impact te integreren in de strategische besluitvorming. 
  Bekijk de video

 • Belvas
  Fairtrade and Organic chocolate as a driver for a better future in the Southern Countries
  www.chocolaterie-belvas.be

  Belvas is een Belgische chocolatier die pralines en truffels met bio- en fairtradekeurmerk produceert. Het Peru-project heeft zowel ecologische als sociale voordelen. De eerste stappen van de cacaoverwerking gebeuren in Peru, wat plaatselijke werkgelegenheid creëert. Dat verkleint ook het transportvolume en maakt tot slot het hergebruiken van ‘groenafval’ op de lokale plantages mogelijk. Het biolabel garandeert ook respect voor het milieu op de plantages zelf. 
   > Bekijk de video

 • For Good
  For Good Challenge
  www.for-good.be

  ‘For Good Challenge’ is een duurzaamheidsspel voor bedrijven. Medewerkers gebruiken de mobiele For Good-app op hun smartphone. De app berekent hun voetafdruk wat betreft transport, energie en voeding en geeft hen eenvoudige tips voor een duurzamere levensstijl. Het spel daagt het personeel uit op een ludieke manier.
  > Bekijk de video 

 • Infrabel
  Milieu in de kijker in Ronet
  www.infrabel.be

  Infrabel presenteert zijn LCI (Logistiek Centrum Infrastructuur) in Ronet (in de provincie Namen) als een voorbeeldsite inzake milieu, meer bepaald inzake biodiversiteitsbehoud. De site kreeg verschillende certificeringen waaronder het ‘Réseau nature’-label van Natagora. Het centrum wil daarnaast de kennis en het behoud van fauna en flora bevorderen. Er worden ook bezoeken van buitenlandse delegaties georganiseerd.
  > Bekijk de video 

 • Janssen Pharmaceutica/ De Neef Chemical Processing

  Closing material loops in plant on a truck

  www.janssen.com

  Janssen Pharma ontwikkelde, in samenwerking met InOpSys, een mobiele installatie om verwerkingsstromen te behandelen van de productie van Actieve Farmaceutische Ingrediënten (API in het Engels), en dat op een kostenefficiënte en duurzame manier. Het project sluit de kringloop van zink, dat volledig gerecycleerd en omgevormd wordt tot een nieuwe grondstof. Dat leidt tot een drastische vermindering van het afvalvolume en ook tot lagere kosten.
  > Bekijk de video

  Circular Economy with major environmental impact
  www.dncp.be

  De Neef Chemical Processing startte een duurzame samenwerking met Janssen Pharmaceutica nv. De innovatie bestaat erin de afvalstromen van isopropanol en tolueen om te zetten in herbruikbare pure solventen dankzij een geavanceerd distillatieproces. Ze stonden voor een enorme technische uitdaging. Het resultaat? Een innoverend concept dat milieu-, economische, veiligheids- en kwaliteitsvoordelen combineert. 

 • Lidl Belgium GmbH & Co. KG
  Sustainability Strategy 2020
  www.lidl.be

  Lidl Belgium ontwikkelde een duurzaamheidsstrategie 2020 gebaseerd op 5 pijlers vertaald in 50 SMART-doelen. De aanpak is ambitieus en levert concrete resultaten op. Milieugewijs springt de uitbreiding van het gamma duurzame producten in het oog, net als de investeringen in de productie van hernieuwbare energie en elektrische laadstations om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te helpen realiseren.
  > Bekijk de video

 • Nnof
  Transforming work spaces
  www.nnof.be

  Nnof geeft gebruikt bureaumateriaal een tweede leven. De onderneming biedt moderne kantoorinrichting aan door het bestaand kantoormeubilair als grondstof te gebruiken. De winst voor het milieu kan tellen: 70% minder afval en ook minder CO2-uitstoot. En dat allemaal tegen een voordelige prijs.
  Bekijk de video

 • Sioen Industries
  AlgaeTex
  / GreenTecStyle
  www.sioen.com

  Sioen Industries nv is een familiebedrijf gespecialiseerd in de productie van technisch en beschermend textiel. Sioen stelt twee innovaties voor. De eerste is GreenTecStyleTM, een licht en flexibel groeisubstraat voor eeuwig bloeiende planten voor groene muren binnen of buiten. De tweede innovatie is AlgaeTex®. Die stoffen worden gebruikt als geavanceerde groeisubstraten voor het kweken van algen. Ze verhogen het rendement van de aquacultuur van algen, die op hun beurt gebruikt worden in een reeks duurzame toepassingen. 
  Bekijk de video 

 • Van Marcke
  New distribution center EDC – Excellent Distribution to our Customers
  www.vanmarcke.com

  Van Marcke begon met de constructie van zijn nieuwe Europese distributiecentrum, een gebouw van 90.000 m2. Het gebouw zal volledig water- en CO2-neutraal zijn en conform met het BREEAM-niveau (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) “Very Good”. BREEAM is wereldwijd de belangrijkste assessmentmethode rond duurzaamheid voor het ontwerpen van bouwprojecten, infrastructuur en gebouwen.
  > Bekijk de video

Bekijk hier de winnaars van editie 2017-2018!


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.