Deze prijzen, waarvan de eerste gewonnen werd door chemiebedrijf Solvay, beloonden bedrijven die hebben uitgeblonken door prestaties en/of een bijzondere actie inzake duurzaam ondernemen, en meer specifiek in ecotechnologie of milieustrategie.

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO‘De circulaire economie is één van de grote uitdagingen van onze toekomst. Net in dat opzicht maakt duurzaamheid nu deel uit van het DNA van onze bedrijven. Deze prijzen zijn het bewijs dat zij het spoor kunnen volgen van een economie die samengaat met respect voor het milieu en dat zij tegelijkertijd competitief kunnen zijn.’

De winnaars van de editie 2015 - 2016 waren de volgende.

SolvaySolvay behaalde de eerste prijs, dankzij zijn analyse-instrument dat Sustainable Portfolio Management (SPM) wordt genoemd. De jury werd bekoord door het geïntegreerde karakter van de aanpak, waarbij de ecologische impact van alle activiteiten van het bedrijf wordt gemeten en waarbij de activiteiten die verenigbaar zullen blijven met de algemene doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling worden gepromoot en die welke oplossingen voor bestaande problemen aanreiken meer worden ontwikkeld.

restore

De tweede plaats ging naar REstore. Deze onderneming, die Antwerpen als thuisbasis heeft, is een energietechnologiebedrijf. Op elk moment moet de door de verbruikers gebruikte elektriciteit (de vraag) gelijkwaardig zijn met de elektriciteit die wordt opgewekt door de producenten. In plaats van meer elektriciteit te produceren, maakt Flexpond, het systeem dat door REstore werd ontwikkeld, het mogelijk om in geval van grote vraag bepaalde industriële sites of gebouwen te ontlasten om het net in evenwicht te brengen.

FRX Polymers

Op de derde plaats stond met een ex aequo FRX Polymers en Bekaert (foto hieronder). FRX Polymers heeft een brandwerend polymeer ontwikkeld op basis van fosfor. Dankzij deze ecologische innovatie ontsnapt het product door een plastiek mettertijd niet in het milieu en behoudt het zijn eigenschappen. Bekaert ontwikkelt en vervaardigt staaldraden voor verschillende toepassingen, met als doel de milieu-impact van zijn procedures en producten te verminderen. Onder andere door rubberbestanddelen zonder kobalt draagt Bekaert bij aan de duurzaamheid van de auto-industrie.

Bekaert

 

 

 

 

 

 

Uiteindelijk heeft de jury ook besloten de prijs voor ‘jong talent’ te geven aan Do-eat (foto hieronder), een jonge onderneming uit Louvain-la-Neuve die eetbare verrines maakt.

Do Eat

Kris Peeters, Vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken'De ontwikkeling van een circulaire economie is van cruciaal belang voor de toekomst van onze planeet én van onze economie. Daarom heb ik aan de FOD Economie gevraagd om een Kenniscentrum Circulaire Economie op te richten. Het Kenniscentrum moet de beschikbare informatie verzamelen, de bestaande expertise bij elkaar brengen en de expertise die nog ontbreekt, ontwikkelen. Het VBO bewijst met deze organisatie eens te meer dat het de opportuniteiten van de circulaire economie ten volle erkent.'

'De transitie naar een duurzame samenleving zal er komen dankzij de knowhow van alle bedrijven die hebben begrepen dat het absoluut noodzakelijk was de ecologische, sociale en economische crisissen die wij thans doormaken om te buigen tot kansen. Initiatieven als de Belgian Business Awards for the Environment van het VBO moedigen de ondernemingen aan om op deze weg voort te gaan en aldus zichzelf opnieuw uit te vinden', stelt federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem verheugd vast.

> Bekijk ook de video’s van de genomineerden en winnaars via deze linkOnze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.