De sessie werd ingeleid door Sabine Denis, co-Executive Officer van The Shift. De experte wees op de klimaatuitdagingen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd, maar ook op de kansen die hiermee gepaard kunnen gaan. Innovatie speelt hierin een sleutelrol.

Drie ondernemingen kwamen hun innovatie toelichten:

  • Karine Boissy-Rousseau, CEO Air Liquide Benelux Industries (foto links), legde uit hoe Air Liquide erin slaagde het eerste openbare waterstofstation in België te ontwerpen, te bouwen en uit te baten. Ze pleitte voor het promoten en het invoeren van incentives voor de aankoop van voertuigen op waterstof. Hierbij stuiten we op de vraag van de kip en het ei. Moeten er eerst waterstofstations komen om het aantal voertuigen te zien boomen of is het net andersom?
  • De vennootschap Smet Group is een specialist in boringen om diepe geothermie te benutten. CEO Wim Smet wees op de vele voordelen van diepe geothermie, zoals het produceren van warmte voor een groot aantal gebouwen wanneer er een koppeling is met een warmtenet.
  • Met het Steelanol-project zet ArcelorMittal koolstofmonoxide die vrijkomt bij de productie van staal om in bio-ethanol dankzij een fermentatieproces met behulp van microben. Voor iedere ton geproduceerde ethanol wordt op die manier twee ton CO2 minder uitgestoten,aldus Carl De Maré, Head of Technology Strategy.

Na deze presentaties leidde Sabine Denis een debat tussen Jean Compère, energieadviseur voor de minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling, Jos Delbeke, directeur-generaal van DG ‘Climate Action’ van de Europese Commissie, Aurore De Boom, wetenschappelijk adviseur aan de ULB en bij de réseau de liaison ‘entreprises universités’, Youssef Travaly, Senior Manager GreenWin, en Patrick Reyniers, Program Manager Smart Grids bij Eandis. Tijdens de debatten kwam ook de Europese en federale/regionale ondersteuning van innovatie ter sprake. Ook kwam naar voren dat heldere beleidskeuzes van groot belang zijn voor een omgeving waarin innovatie gedijt.

Benieuwd naar meer? Neem voor een bondig overzicht van de innovatieprojecten die tijdens deze sessie werden gepresenteerd eens een kijkje in ons magazine REFLECT ‘Innovatie – Minder grenzen, meer kansen’.

 


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.